top of page

ontstaat

In de fantasie van het kind en die van mezelf. In het eerste contact van het kind met de natuur en in mijn bewondering ervan. Tuur Natuur ontstaat in het spontane spel door het kind gespeeld en door mezelf gestimuleerd.

Kinderen zijn ontdekkers en steeds op zoek naar nieuw. Hun voelsprieten staan een ganse dag op scherp. Als begeleider krijg je daar mooie kansen. Onze zintuigen krijgen andere prikkels bij de beleving van de natuur. Niets dan voordelen dus.

Er wacht ons een belangrijke taak.

De liefde voor de natuur, de belangrijkheid van de buitenomgeving als klein zaadje in onze kinderen te zaaien. Dan groeit Tuur Natuur verder om later, eens groot, die liefde verder te ontwikkelen als natuurbewuste persoon.

Wil je meer weten?

Via deze link kan je je lid maken: 'Lid worden'. Door lid te zijn kom je te weten hoe ik ontsta en hoe ik de kinderen mee op weg neem in mijn verhaal.

Twijfel je nog? Surf dan rustig nog wat verder en ontdek steeds meer over wat Tuur Natuur je te bieden heeft.

Tuur Natuur ontdekt het kippenei

Tuur Natuur gaat voorbereid naar buiten

Screenshot_2020-05-10 e4e092_a80da893776

Er is een gezegde:

‘Er bestaat geen slecht weer, maar wel slechte kledij.’

Dit is een grote waarheid voor mij. Een kind geeft immers geen betekenis aan het weer, het is warm, koud, nat of droog. Het gevoel van slecht en goed weer is wat wij onze kinderen aanleren en niet wat hun eigen ervaring hen vertelt. Een kind bewegingsruimte en ontdekking gunnen in de buitenlucht begint bij de juiste speelkledij. Ontdek hier praktische tips. Willen wij mee ten volle en in alle vrijheid buiten genieten, dan moeten wij ons ook kleden in de juiste buitenkledij.

Tuur Natuur speelt voorbereid binnen

Belangrijk is dat we het kind de kans bieden om de natuur te ontdekken. Beschik je niet over een buitenruimte of groene omgeving in de buurt, dan kan je de Tuur Natuur thema’s ook binnen beleven.  Uiteraard vraagt dit extra inzet van jou als begeleider. Het is aan jou om op zoek te gaan naar het nodige materiaal voor je thema. Hierbij enkele tips. Neem een zak of mand en een (snoei)schaar mee om te verzamelen. Pluk steeds met respect. Zoek niet op één plek, maar verspreid het plukken. Neem zeker niet meer mee dan nodig en breng na het thema het overgebleven materiaal terug naar de natuur.

20180911_102251.jpg

Tuur Natuur heeft een wens:

20180904_112233.jpg

  • Dat alle kinderen, ook degenen zonder buitenspeelruimte, kansen krijgen om natuur te ontdekken

  • Dat natuurbeleving op jonge leeftijd, het respect voor de natuur vergroot

  • Dat de belangrijkheid van onze natuur en ons beeld van een gezonde buitenruimte groeit

  • Dat wij opnieuw leren beleven met al onze zintuigen

  • Dat wij opnieuw leren ontdekken wat een pracht aan verscheidenheid de natuur draagt

  • Dat wij ons opnieuw hiermee verbinden voor de rest van ons leven

  • Dat wij nog lang mogen genieten van onze natuur

bottom of page